By chiara

Cara Gampang Membuat Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab yang Bisa Manjain Lidah

Categories : Resepi

Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab.

Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab

Lagi mencari ide resep ketam majerin telur masin || salted egg crab yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ketam majerin telur masin || salted egg crab yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

salted egg crab enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial.

Anda bisa menyiapkan Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab menggunakan 12 bahan dan 13 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab:

  1. Siapkan tangkai cili padi merah.
  2. Gunakan kari secukupnya.
  3. Siapkan biji kuning telur masin.
  4. Siapkan Susu sejat.
  5. Ambil sudu besar gula.
  6. Sediakan sudu besar chicken stok.
  7. Siapkan sudu besar minyak masak.
  8. Sediakan tepung ubi.
  9. Sediakan sudu besar majerin.
  10. Siapkan biji telur.
  11. Ambil ekor ketam fresh.
  12. Sediakan Minyak untuk menggoreng secukupnya.

Langkah-langkah membuat Ketam Majerin Telur Masin || Salted Egg Crab:

  1. Persediaan awal bahan-bahan..
  2. Pertama sekali, rebus terlebih dahulu telur masin.. sekitar 15 minit..
  3. Lepas rebus telur masin, sementara tu potong cili padi merah tu halus-halus dan ketepikan bersama daun kari dan bahan-bahan yang lain..
  4. Kemudian, sediakan bekas yang sudah di isi tepung ubi, masukkan ketam dan pecahkan sebiji telur. Gaul hingga tepung melekat pada ketam..
  5. Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Tips nak tahu minyak tu dah panas ke belum, tengok ada asap tak. Kalau ada asap yg keluar di keliling kuali, panas lah tu. Masukkan ketam, goreng sampai garing dan toskan..
  6. Dah selesai goreng ketam, toskan pula telur itik yang direbus tadi. Lepastu kopek dan ambil kuningnya sahaja.. putih tu kalau nk pakai, buat la kerabu ke, makan dgn bubur ke..
  7. Dah selesai asingkan kuning telur tu, hancurkan dengan menggunakan sudu..
  8. Sedia untuk panaskan pan kemudian masukkan majerin ke dalam pan..
  9. Kemudian, masukkan kuning telur masin, cili dan daun kari.
  10. Masukkan bahan perasa gula, chicken stok dan juga 3 sudu minyak masak. Tujuan masukkan minyak ialah untuk cantikkan lagi sos supaya nampak lebih berkilat.. Gaul sekata..
  11. Apabila perasa sudah disebatikan, masukkan pula ketam dan susu sejat. Masukkan ketam awal2 supaya dapat agak untuk sukatan susu sejat sebab kita taknak terlalu cair sangat. Just nice. Pakai kuali lagi senang dari pan..
  12. Gaul sekata sampai kuning telur tak berketul-ketul..
  13. Sedia untuk dihidang..

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Ketam Majerin Telur Masin Selamat mencoba!