Resep Salad With Chiken Herb Grill yang Menggugah Selera

Diposting pada

Salad With Chiken Herb Grill.

Salad With Chiken Herb Grill

Anda sedang mencari ide resep salad with chiken herb grill yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal salad with chiken herb grill yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari salad with chiken herb grill, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan salad with chiken herb grill enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan salad with chiken herb grill sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Salad With Chiken Herb Grill menggunakan 20 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Salad With Chiken Herb Grill:

  1. Siapkan perapan ayam.
  2. Ambil 250 gm dada ayam.
  3. Gunakan 1/2 sudu teh garam.
  4. Sediakan 1/2 sudu teh cili flakes.
  5. Gunakan 1/4 sudu teh serbuk lada hitam.
  6. Sediakan 1/4 sudu teh serbuk kunyit.
  7. Sediakan 1/4 sudu teh serbuk kayu manis.
  8. Sediakan 1 tangkai herba dill/mix herb 1 sudu teh.
  9. Ambil 1 sudu butter untuk grill.
  10. Siapkan sayur lobak 1 batang dihiris nipis.
  11. Gunakan kobis 1/2 biji atau 100gm diracik halus.
  12. Siapkan daun pudina segengam.
  13. Siapkan timun 1/2 biji.
  14. Siapkan minyak lebihan grill ayam tadi tapis kan dan ketepikan.
  15. Ambil lemon 1/2 biji diperah ambil jus.
  16. Siapkan cuka epal 2 sudu besar.
  17. Sediakan 1 sudu besar minyak zaitun.
  18. Gunakan 1 ulas bawang putih di sagat halus atau cincang.
  19. Gunakan serbuk lada hitam secubit.
  20. Sediakan Garam 1/2 sudu teh atau ikut rasa masing2.

Cara membuat Salad With Chiken Herb Grill:

  1. 1.sediakan bahan perapan dan perap ayan sekurang2 nya 30min dan Panaskan kuali masukkan 1 sudu butter dan ayam,grill sehingga masak,keluarkan dan ketepikan,tapis minyak ayam ketepikan untuk buat sos /dressing..
  2. 1.Basuh bersih sayur sayuran pilihan macam kobis,bawang besar,timun dan lobak serta daun pudina tak ada dalam gambar lupa 😂2.racik halus sayur,daun pudina jgn racik tu nak buat sup 😁.
  3. Bahan untuk sos super simple nama sos ni Lemon dressing,makan dgn daging bakar pun sedap 🤤🤤 2 sudu besar cuka apel 1 sudu besar minyak zaitun 1 ulas bawang putih cincang halus atau sagat halus. 1/2 biji lemon perah ambil jusnya sahaja,kalau nak lagi sedap sagat kulit lemon sekali,kulit atas je ye,jgn kulit putihnya pula nanti pahit terus tak sedap,hati2 masa sagat kulit lemon ni 😁😉 minyak grill ayam tadi secubit lada hitam garam 1/2 sudu teh caranya campurkan semua dan gaul sehingga sebati.
  4. Potong ayam nipis2 mcm ni susun atas sayur yang siap digaul.Akhir sekali letak ayam dipotong tadi dan curah sos,caranya curah sikit2 dgn sudu dan rasa dulu jangan semua nanti tak boleh makan,karang terlampau masam pula naya hahah..sedia dihidangkan siap! 😘😍.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Salad With Chiken Herb Grill yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.