Bagaimana Menyiapkan Isi ikan sweet and sour yang Menggugah Selera

Diposting pada

Isi ikan sweet and sour. Isi ikan masak Sweet Sour, salah satu lauk kegemaran keluarga. Makan kat restoran pun wajib pesan lauk ni😂😂. Dalam menu restoran cina ia dipanggil "Sweet.

Isi ikan sweet and sour Ikan yang selalu dipakai dalam menghasilkan ikan siakap masak sweet and sour ialah ikan kerapu dan. Resepi Ikan Sweet Sour – adalah resipi popular di kalangan masyarakat Cina. Rasanya lazat jika anda memilih ikan segar. resepi ikan siakap sweet sour juga boleh digantikan dengan ikan tilapia dan ikan.

Sedang mencari inspirasi resep isi ikan sweet and sour yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal isi ikan sweet and sour yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Isi ikan masak Sweet Sour, salah satu lauk kegemaran keluarga. Makan kat restoran pun wajib pesan lauk ni😂😂. Dalam menu restoran cina ia dipanggil "Sweet.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari isi ikan sweet and sour, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan isi ikan sweet and sour yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan isi ikan sweet and sour sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Isi ikan sweet and sour memakai 12 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Isi ikan sweet and sour:

  1. Sediakan Bahan untuk goreng ikan.
  2. Siapkan Tepung jagung, garam.
  3. Ambil Bahan untuk buat sos.
  4. Sediakan air.
  5. Ambil Sos cili 2 sudu besar.
  6. Sediakan Sos tomato 2 sudu besar.
  7. Sediakan Garam secukup rasa.
  8. Sediakan Halia potong kecil2.
  9. Siapkan Bawang merah, bawang putih.
  10. Gunakan Tomato(potong 4).
  11. Ambil Bancuhan air tepung jagung/kanji (untuk memekatkan kuah).
  12. Siapkan Lada besar (untuk hiasan).

Saya rasa saya mendapat lebih tua saya Kongsi resepi ikan dori sweet sour! Bahan-bahan Akhir sekali, masukkan bawang mayang, tomato buah dan cili padi. Tutup api dan tuang sos sweet sour ke atas ikan. Cara- Cara – lumurkan kunyit, garam dan teoung. sweet and sour sweet and sour fish recipe – spicy sweet and sour pomfret fish sweet and sour fish recipes – sweet and sour snapper Solaria version Package. com.

Cara membuat Isi ikan sweet and sour:

  1. Potong dadu isi ikan yang telah lembut.. Pastikan isi ikan yang telah dipotong dikeringkan dengan tisu supaya tepung dpat melekat pada isi ikan nanti..
  2. Campurkan tepung jagung/kanji dengan garam.. Salutkan tepung dengan ikan yg telah kering.. Goreng ikan dengan api sederhana..
  3. Apabila isi ikan sudah bertukar wrna menjadi wrna keperangan, angkat ikan dari kuali dan letakkan d pinggan…
  4. Selepas habis menggoreng, panaskan kuali dengan minyak lalu tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Lepas itu, masukkan tomato yang telah dibasuh dan dipotong..
  5. Masukkan sos cili dan sos tomato dan garam secukup rasa ke dalam tumisan tadi. Gaul rata. Masak dengan api sederhana. Masukkan bancuhan air tepung jagung/kanji untuk memekatkan kuah..
  6. Lepas itu, masukkan ikan yang telah digoreng tadi ke dalam sos sweet sour.. Biarkan ikan selama 2 minit. Hiaskan hidangan dengan hirisan lada besar.. Hidangan siap dihidang..

Download Resep Ikan Sweet Sour APK Android Game for free to your Android phone. Merangsang rasanya ikan dori sweet sour berkuah masam manis. Resepi ikan sweet sour atau ikan masam manis ni boleh gunakan ikan apa-apa je. Selalu saya buat guna ikan kerisi. Kalau nak buat guna ayam pun ok jugak.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Isi ikan sweet and sour yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.