Resep Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink, Bisa Manjain Lidah

Diposting pada

Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink.

Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink

Anda sedang mencari ide resep blackout chocolate cake versi blackpink yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal blackout chocolate cake versi blackpink yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari blackout chocolate cake versi blackpink, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan blackout chocolate cake versi blackpink yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan blackout chocolate cake versi blackpink sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink menggunakan 22 jenis bahan dan 12 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink:

  1. Siapkan Chocolate Cake.
  2. Ambil 240 gram tepung gandum*.
  3. Siapkan 200 gram gula kastor.
  4. Gunakan 150 gram gula perang.
  5. Ambil 75 gram serbuk koko gelap* (saya guna yang biasa je hihi).
  6. Gunakan 2 sudu kecil baking powder*.
  7. Siapkan 1 1/2 sudu kecil baking soda*.
  8. Gunakan 1 sudu kecil garam*.
  9. Gunakan 3 biji telur gred A (saya guna 4 biji telur gred C).
  10. Ambil 1 cawan buttermilk.
  11. Sediakan 3/4 cawan minyak sayur.
  12. Sediakan 1/2 cawan kopi/nescafe panas.
  13. Ambil 2 biji loyang saiz 7 inci.
  14. Gunakan Strawberry Cream Cheese Frosting.
  15. Gunakan 1/2 cawan buah strawberi segar.
  16. Ambil 1 sudu besar gula pasir.
  17. Gunakan Sedikit air (dalam 3 sudu besar).
  18. Gunakan 220 gram cream cheese (suhu bilik).
  19. Gunakan 1 cawan gula aising (ikut tahap kemanisan masing²).
  20. Siapkan Sedikit esen strawberi.
  21. Gunakan 8 sudu besar unsalted butter (suhu bilik).
  22. Gunakan Sedikit pewarna pink.

Langkah-langkah menyiapkan Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink:

  1. Sediakan buttermilk dahulu. 1 cawan susu + 2 sudu besar cuka makan dan biarkan selama 30 minit. Selepas buttermilk sedia untuk digunakan, pukul telur bersama minyak dan buttermilk..
  2. Ayakkan bahan yang bertanda "*". Kemudian campurkan gula kastor dan gula perang. Gaul supaya sebati..
  3. Tuangkan adunan telur tadi ke dalam bahan ayak. Gaul sehingga sebati dan tidak berketul..
  4. Seterusnya, campurkan bancuhan kopi tadi. Gaul sehingga sebati..
  5. Kemudian tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan dilapik dengan kertas baking.Taburkan serbuk koko di sekeliling loyang dan dasar loyang. Bakar kek pada suhu 160°C selama 60 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven masing²)..
  6. Seterusnya kita akan siapkan strawberi cream cheese frosting pula. Sukat secawan strawberi yang telah dibelah dua..
  7. Masukkan strawberi tadi ke dalam periuk bersama satu sudu besar gula pasir dan sedikit air. Masak menggunakan api sederhana kecil selama 30 minit (sampai kering seperti jem)..
  8. Kacau sekali sekala. Apabila air dah mula kering kena selalu kacau takut nanti hangit. Kacau sehingga ia kering seperti jem (boleh refer gambar di bawah). Biarkan ia sejuk seketika sebelum anda mula membuat frosting..
  9. Pukul cream cheese dan butter sehingga kembang dan gebu. Kemudian masukkan strawberi yang telah kita masak tadi. Pukul sehingga sebati..
  10. Masukkan gula aising dan esen strawberi. Pukul sehingga gula kembang. Apabila adunan telah kembang, masukkan beberapa titik pewarna pink dan gaul menggunakan spatula hingga sebati. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit, kemudian kacau kan ia dan masukkan semula ke dalam peti sejuk selama 10 minit sebelum digunakan..
  11. Sebiji kek tadi kita potong kepada 3 bahagian tetapj kita hanya guna dua bahagian untuk dilayer. So akan ada 4 layer. Mula layer kek anda, adunan ni cair so kena layer cepat². Kalau nak cantik selepas sapu satu layer masukkan dalam peti sejuk sebentar kemudian sambung sehingga habis. Saya susun strawberi segar pada layer ke -3 kek. Kemudian boleh sapu lebihan cream cheese di sekeliling kek. Lebihan kek yang kita potong tadi hancurkan dan tampal di sekeliling kek..
  12. Kemudian boleh lah hias kek anda ikut kreativiti masing². Simpan di dalam peti sejuk sehingga kek betul² "set". Maaf kalau ada yang terkurang 🙏.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Blackout Chocolate Cake Versi Blackpink yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.