Bagaimana Menyiapkan Ice cream Roti Gardenia Pelangi, Lezat

Diposting pada

Ice cream Roti Gardenia Pelangi.

Ice cream Roti Gardenia Pelangi

Lagi mencari inspirasi resep ice cream roti gardenia pelangi yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal ice cream roti gardenia pelangi yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ice cream roti gardenia pelangi, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan ice cream roti gardenia pelangi enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat ice cream roti gardenia pelangi sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Ice cream Roti Gardenia Pelangi menggunakan 12 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Ice cream Roti Gardenia Pelangi:

  1. Gunakan 400 ml whipping cream UHT.
  2. Gunakan 420 gram susu pekat manis cap teko.
  3. Siapkan 2-3 keping roti putih jenama gardenia.
  4. Gunakan Pewarna biru tambah sedikit serbuk vanilla.
  5. Ambil Perasa jagung KHH Double Lion.
  6. Sediakan Sweetcorn cream adabi (sedap giler).
  7. Gunakan Perasa tebu KHH Double Lion.
  8. Gunakan Perasa ros KHH Double Lion.
  9. Ambil Susu segar any brand boleh.
  10. Siapkan Cadangan hidangan.
  11. Ambil Kacang tanah utk taburan dan dimakan bersama ais krim.
  12. Gunakan Roti manis butter raisin gardenia utk dimakan bersama ais krim.

Langkah-langkah membuat Ice cream Roti Gardenia Pelangi:

  1. Pertama carik carik kan roti putih gardenia dan rendam dalam susu segar. Ketepikan.
  2. Pukul 420 gram susu pekat hingga putih pucat mcm ini..
  3. Pukul 400ml atau dua kotak kecil whipping cream UHT hingga kembang. Pastikan krim berada dalam keadaan benar benar sejuk. Saya sebelum nak pakai masukkan dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Jangan risau tak beku pun. Cuma cream benar benar sejuk..
  4. Masukkan roti yg direndam tadi dalam susu pekat. Pukul hingga ketulan roti jadi kecil kecil. Jangan risau ya, sbb walau ada ketulan roti kecil kecil, bila dah siap ais krim tak rasa pun roti tu. Tapi kalo nak lagi smooth boleh aja kisar kan roti dgn susu pekat yg dipukul hingga putih pucat tadi. It's your choice. Tapi kalo saya tak payah pun tak apa. 😅.
  5. Masukkan whipping cream tadi ke dalam adunan campuran susu pekat dan roti. Pukul dgn mixer hingga sebati sahaja..
  6. Bahagikan kepada 4 bahagian. Cara nak bahagi, guna senduk sama setiap kali letak bahagian. Jadi dia sama banyak..
  7. Untuk warna biru, saya tambahkan sedikit sahaja serbuk vanilla. Sbb Pewarna biru tiada perasa.jadi saya perasa kan dgn vanilla. Guna serbuk vanilla sedap..
  8. Utk warna merah saya gunakan perisa ros KHH Double Lion. Untuk hijau saya guna perisa tebu KHH Double Lion. Untuk kuning saya guna perisa jagung ditambah Sweetcorn cream adabi. Marvelous Perasa perasa nie bila dicampur kesemuanya. Sedap. Cubalah ya nanti..
  9. Cara nak buat mcm nie. Letak satu senduk warna di setiap bahagian bekas. Dah penuh, guna lidi satay dan lorekkan. Lepas tu tabur dgn kacang tanah. Sejuk bekukan. Dah siap makan dgn roti manis gardenia raisin butter. Sedap. Serious. Boleh jugak makan dgn roti putih gardenia pun sedap. Yg pasti gabungan semua perasa minuman tersebut buat rasa ais krim sedap sangat..

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan ice cream roti gardenia pelangi yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.