By chiara

Bagaimana Membuat Pes ikan bakar dan lain² Anti Gagal

Categories : Resepi

Pes ikan bakar dan lain². Cara mudah untuk MAKAN IKAN BAKAR di rumah sendiri guna pes ikan bakar dengan resepi rahsia Restoran Adeq Sue, Kuala Terengganu. Mengisi kekosongan di sela² pekerjaan. enjoy ya kawan². thanks buat support nya di channel ini. PES IKAN BAKAR TERANGKAT dah masuk zone utara.memang terangkat.terliur aihhh,sesuai utk pelbagai jenis.

Pes ikan bakar dan lain² Selain ikan bakar, boleh juga digunakan untuk seafood, daging, ayam dan pelbagai menu masakan lain. Sangat mudah penyediaannya, cepat dan ringkas. Pes peket ini juga mudah untuk dibawa travel.

Sedang mencari ide resep pes ikan bakar dan lain² yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal pes ikan bakar dan lain² yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari pes ikan bakar dan lain², pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan pes ikan bakar dan lain² yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa.

Cara mudah untuk MAKAN IKAN BAKAR di rumah sendiri guna pes ikan bakar dengan resepi rahsia Restoran Adeq Sue, Kuala Terengganu. Mengisi kekosongan di sela² pekerjaan. enjoy ya kawan². thanks buat support nya di channel ini. PES IKAN BAKAR TERANGKAT dah masuk zone utara.memang terangkat.terliur aihhh,sesuai utk pelbagai jenis.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan pes ikan bakar dan lain² sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Pes ikan bakar dan lain² menggunakan 8 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Pes ikan bakar dan lain²:

  1. Ambil 1 cawan cili giling(cili boh)@cili blnder.
  2. Ambil 1 senduk gula.
  3. Gunakan 2 s/b serbuk cili.
  4. Sediakan 2 s/b serbuk kunyit.
  5. Siapkan 2 s/b cukp rasa.
  6. Siapkan Sedikit garam.
  7. Sediakan 1 s/b serbuk kari daging(ikan pun blh).
  8. Sediakan 3 s/b air asam jawa.

Okay, ini kali pertama kami jejak kaki di Perlis dan sangat terkejut bila try makan ikan bakar dia. Serius kat negeri lain tak dapat macam ni (atau mungkin. Pes ikan bakar dan lain². seisi keluarga. Haiii assalammualaikum salam semua,lama x post masak² ,harini saja laaa nk berdiet sikit kita buat ikan bakaq jer cicah ayaq.

Cara menyiapkan Pes ikan bakar dan lain²:

  1. Ni bhn2 yg zura guna,cili giling ni zura beli di eco jer,sedap buatan bmf,serbuk cili saja nk tambah lagi pedas klu tak letak pun takpa,kari daging zura letak sebb cari kari ikan tak jumpa so kita letak la sedikit kari daging cap apa pun tak pa..
  2. Kita letak kunyit,cukup rasa dan gula,lepas tu kacau smpai rata dan gula tu sebati masukkan garam sama ye.
  3. Akhir sekali masukkan air asam jawa pastu kacau lagi.
  4. Kemudian masukkan la ikan ke,ayam ke,sotong ke,daging ke apa saja ke 😂 semua ke ke ke,pastu bakar kan nye,tempat zura hujan so buat atas dapur aje lah…
  5. Selamat mencuba 😋👍.

Kalau nak bakar dengan ikan, basuh bersih dan letakkan ikan di atas daun pisang, lumurkan dengan pes sambal. Barulah dibakar atas pemanggang pilihan anda. Memang sedap sangat bila sambal masuk dalam isi ikan. Dalam video ini kami berkongsi cara untuk membuat pes ikan bakar. Anda boleh ubah suai mengikut cita rasa ada.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan pes ikan bakar dan lain² yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!