Resep Ice cream Roti Gardenia Pelangi, Lezat Sekali

Diposting pada

Ice cream Roti Gardenia Pelangi. Bagaikan langit yang diwarnai pelangi, Roti Bagel Pelangi ini bisa membuat harimu lebih ceria! Waktunya kita berkreasi dengan roti bagel dan membuatnya berwarna warni. Hi everyone, petang ni DB nak kongsikan resipi corndog cheese leleh menggunakan roti gardenia.

Ice cream Roti Gardenia Pelangi Keep the week going with this Gardenia Cream Cheese Triangles, an irresistible combination of distinct coffee taste, tangy cream cheese, and sweet Gardenia Butterscotch Loaf! Selain kopi dan juga ice cream, kini ada juga roti bakar pelangi. Roti bakar pelangi di Stu Burger [image source].

Lagi mencari inspirasi resep ice cream roti gardenia pelangi yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal ice cream roti gardenia pelangi yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari ice cream roti gardenia pelangi, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan ice cream roti gardenia pelangi enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial.

Bagaikan langit yang diwarnai pelangi, Roti Bagel Pelangi ini bisa membuat harimu lebih ceria! Waktunya kita berkreasi dengan roti bagel dan membuatnya berwarna warni. Hi everyone, petang ni DB nak kongsikan resipi corndog cheese leleh menggunakan roti gardenia.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah ice cream roti gardenia pelangi yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Ice cream Roti Gardenia Pelangi menggunakan 12 bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Ice cream Roti Gardenia Pelangi:

  1. Ambil 400 ml whipping cream UHT.
  2. Ambil 420 gram susu pekat manis cap teko.
  3. Sediakan 2-3 keping roti putih jenama gardenia.
  4. Gunakan Pewarna biru tambah sedikit serbuk vanilla.
  5. Ambil Perasa jagung KHH Double Lion.
  6. Sediakan Sweetcorn cream adabi (sedap giler).
  7. Gunakan Perasa tebu KHH Double Lion.
  8. Sediakan Perasa ros KHH Double Lion.
  9. Gunakan Susu segar any brand boleh.
  10. Ambil Cadangan hidangan.
  11. Siapkan Kacang tanah utk taburan dan dimakan bersama ais krim.
  12. Siapkan Roti manis butter raisin gardenia utk dimakan bersama ais krim.

Tak susah menemukan makanan cepat saji di Indonesia, seperti ayam dan kentang goreng. Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (didagangkan sebagai Gardenia) merupakan syarikat pembuat produk roti Malaysia dimiliki oleh QAF Ltd. Syarikat ini juga turut mengoperasikan beberapa syarikat bawahan seperti Gardenia Singapura dan Gardenia Filipina. "Tiba-tiba craving sangat nak makan tart telur. Tapi malasnya nak cari kat luar…".

Cara menyiapkan Ice cream Roti Gardenia Pelangi:

  1. Pertama carik carik kan roti putih gardenia dan rendam dalam susu segar. Ketepikan.
  2. Pukul 420 gram susu pekat hingga putih pucat mcm ini..
  3. Pukul 400ml atau dua kotak kecil whipping cream UHT hingga kembang. Pastikan krim berada dalam keadaan benar benar sejuk. Saya sebelum nak pakai masukkan dalam peti sejuk beku selama 15 minit. Jangan risau tak beku pun. Cuma cream benar benar sejuk..
  4. Masukkan roti yg direndam tadi dalam susu pekat. Pukul hingga ketulan roti jadi kecil kecil. Jangan risau ya, sbb walau ada ketulan roti kecil kecil, bila dah siap ais krim tak rasa pun roti tu. Tapi kalo nak lagi smooth boleh aja kisar kan roti dgn susu pekat yg dipukul hingga putih pucat tadi. It's your choice. Tapi kalo saya tak payah pun tak apa. 😅.
  5. Masukkan whipping cream tadi ke dalam adunan campuran susu pekat dan roti. Pukul dgn mixer hingga sebati sahaja..
  6. Bahagikan kepada 4 bahagian. Cara nak bahagi, guna senduk sama setiap kali letak bahagian. Jadi dia sama banyak..
  7. Untuk warna biru, saya tambahkan sedikit sahaja serbuk vanilla. Sbb Pewarna biru tiada perasa.jadi saya perasa kan dgn vanilla. Guna serbuk vanilla sedap..
  8. Utk warna merah saya gunakan perisa ros KHH Double Lion. Untuk hijau saya guna perisa tebu KHH Double Lion. Untuk kuning saya guna perisa jagung ditambah Sweetcorn cream adabi. Marvelous Perasa perasa nie bila dicampur kesemuanya. Sedap. Cubalah ya nanti..
  9. Cara nak buat mcm nie. Letak satu senduk warna di setiap bahagian bekas. Dah penuh, guna lidi satay dan lorekkan. Lepas tu tabur dgn kacang tanah. Sejuk bekukan. Dah siap makan dgn roti manis gardenia raisin butter. Sedap. Serious. Boleh jugak makan dgn roti putih gardenia pun sedap. Yg pasti gabungan semua perasa minuman tersebut buat rasa ais krim sedap sangat..

Sesekali memang teringin sangat nak makan tart telur yang biasa dijual di bakery. Baunya saja dah cukup buat kita terliur. Rasanya yang lemak manis membuatkan kita makan tak cukup satu! Kali ini ada roti panggang pelangi yang lain dari biasanya. Pastinya akan menggoda Anda untuk mencobanya.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ice cream Roti Gardenia Pelangi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.