Bagaimana Menyiapkan Kek pisang bercoklat yang Menggugah Selera

Diposting pada

Kek pisang bercoklat. Cek resep Cara Membuat Pisang Coklat Lumer dan Crispy. Resep cara membuat pisang coklat, tentu saja harus lumer dan crispy agar enak. Untuk sukatan cawannya pula, anda boleh menggunakan sebarang cawan teh.

Kek pisang bercoklat Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi. Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Sebelum buat kek pisang ni wajib tengok dulu video kat bawah ni supaya lebih senang nak faham cara-cara.

Lagi mencari ide resep kek pisang bercoklat yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal kek pisang bercoklat yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Cek resep Cara Membuat Pisang Coklat Lumer dan Crispy. Resep cara membuat pisang coklat, tentu saja harus lumer dan crispy agar enak. Untuk sukatan cawannya pula, anda boleh menggunakan sebarang cawan teh.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kek pisang bercoklat, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan kek pisang bercoklat enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah kek pisang bercoklat yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kek pisang bercoklat menggunakan 10 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Kek pisang bercoklat:

  1. Gunakan 6 biji pisang masak.
  2. Ambil 120 gm gula perang.
  3. Ambil 115 gm butter cair.
  4. Siapkan 120 gm buttermilk (atau 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka).
  5. Ambil 1/2 sudu esen vanila.
  6. Sediakan 160 gm tepung gandum.
  7. Ambil 25 gm serbuk koko.
  8. Siapkan 1 sudu kecil baking powder.
  9. Siapkan 1/2 sudu kecil baking soda.
  10. Sediakan 80 gm coklat chunk.

Kami kongsikan resepi kek pisang coklat yang cukup lembab dan sedap untuk anda cuba. Resepi ni dapat dari salah satu blog yg aku walking. Manis rangup eeemm.bercoklat lagi. cik zaara manis. Serius min tak tipu sedap taw bebola pisang bercoklat ni.

Cara menyiapkan Kek pisang bercoklat:

  1. Lenyekkan pisang sehingga lumat. Masukkan gula perang dan kacau sebati.
  2. Kemudian campurkan butter yang telah dicairkan serta buttermilk, dan esen vanila. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan semua bahan-bahan kering beserta coklat..
  4. Sediakan loyang yang telah dioles dengan minyak, serta dilapis dengan baking paper.
  5. Masukkan ke dalam oven bersuhu 160c selama 45 minit, atau sehingga masak.

Tak boleh berhenti bila dah makan haa. Anak-anak kat rumah pun mesti suka punya lah. #majalahrasa #rasashare. Melihat gambar kek yang ditayang Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. As Salam,- Tips dan Resepi Kek Pisang kekal Moist Walau Dibakar-Alhamdulillah. Cuti sekolah ni selain happy sebab tak payah rush bangun pagi-pagi.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat kek pisang bercoklat yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.