Langkah Mudah untuk Membuat Prune Scones yang Menggugah Selera

Diposting pada

Prune Scones.

Prune Scones

Lagi mencari ide resep prune scones yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal prune scones yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari prune scones, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan prune scones yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat prune scones yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Prune Scones memakai 14 bahan dan 20 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Prune Scones:

  1. Sediakan Bahan A.
  2. Gunakan 3 cawan tepung serbaguna.
  3. Ambil 2 1/2 st baking powder.
  4. Ambil 1/2 st baking soda.
  5. Sediakan 1 st garam.
  6. Sediakan 1 cawan gula pasir.
  7. Gunakan 180 g unsalted butter sejuk beku.
  8. Sediakan Bahan B.
  9. Sediakan 1 cawan yogurt (Greek Yogurt),boleh ganti dengan buttermilk/heavy cream/coconut cream pun boleh.
  10. Ambil 1 biji telur gred A.
  11. Gunakan 1 st esen vanila.
  12. Sediakan Bahan C.
  13. Ambil Prune.
  14. Gunakan 1 biji telur + 2 sb susu full cream/air.

Langkah-langkah membuat Prune Scones:

  1. Ayak tepung bersama baking powder, baking soda dan garam ke dalam mangkuk pengadun..
  2. Campurkan gula. Kacau rata..
  3. Campurkan unsalted butter sejuk beku yang disagat/didadu kecil2 ke dalam tepung..
  4. Gunakan hujung jari untuk menggaul secara seperti memicit2 sehingga adunan tepung menjadi berserbuk/crumbly. Nak guna dua2 tangan pun takde masalah..
  5. Simpan adunan sekejap dalam peti sejuk..
  6. Campurkan telur dan yogurt. Kacau gunakan whisk/garfu sebati supaya tiada ketulan..
  7. Buat lubang di tengah2 adunan tepung. Tuangkan bancuhan yogurt ke dalamnya..
  8. Gaul adunan sekadar tercampur sahaja menggunakan senduk secara perlahan-lahan sahaja dengan cara memusingkan bowl sambil mengaduk tepung ke dalam bancuhan yogurt. Jangan over mix, biar ada udara terperangkap dalam bancuhan..
  9. Jika bancuhan terlalu lembik dan melekat, boleh tambahkan sedikit tepung tapi biar doh tetap ‘saggy’ (lendut)..
  10. Campurkan prune. Gaul rata..
  11. Sediakan permukaan kerja yang ditabur dengan tepung..
  12. Keluarkan doh. Taburkan juga tepung di atasnya (sekadar dusting je).Bentukkan doh menjadi seperti bukit bebola..
  13. Leperkan doh setebal 1 inci dengan gunakan tangan sahaja tanpa over tekanan..gittew2 je..
  14. Celup acuan ke dalam tepung. Tekapkan..
  15. Susun scones di atas baking paper/loyang bergris/silicon mat..
  16. Sejukkan scones dalam peti sejuk @ frozen. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180c sekurang-kurangnya 10 minit..
  17. Sapu bancuhan telur di atas scones sebagai glis..
  18. Bakar selama 15-20 minit..
  19. Kalau boleh, alas scones dgn kain lembab dan tutup dengan kain lembab juga..hidangkan dengan jam, whipping cream atau sebarang glaze kegemaran..atau makan begitu saje!😋(uchu n anak2 suka makan cenggitu tu je 🤣,reheat di penginapan sampai ter brown sgt la pulak!🤭😂).
  20. ✅Langkah bertanda * adalah optional. Uchu menyejukkan scones belum bakar dalam peti supaya butter yang terperangkap dalam tepung dapat kekal lebih lama sehingga dibakar. Ini dapat hasilkan scones yang lebih lembut.✅nak simpan doh/scones ditekap belum bakar dalam peti semalaman,bakar esok pagi pun boleh..

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Prune Scones yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.