Cara Gampang Membuat Biskut Samperit Susu, Sempurna

Diposting pada

Biskut Samperit Susu. Hari ni saya akan kongsikan resepi biskut semperit susu yang rangup bila digigit dan cair dimulut. Biskut semperit susu ni rangup tapi cair di mulut. Ada tips sebenarnya nak buat biskut semperit susu ni, kadang- kadang ramai yang baru pertama kali buat dah macam – macam masalah. #biskutsemperit #semperit Biskut semperit susu atau nama lain biskut dahlia kan.

Biskut Samperit Susu Biskut Semperit Susu Dahlia Sukatan Cawan Azlina Ina. kegebuan semperit air tangan Azlina Ina memang memikat sesiapa sahaja yang menjadi peminat tegar semperit dahlia yang cair dalam mulut. Daripada resepi biskut semperit yang ada , ramai dah mengubahnya menjadi lebih gebu lebih sedap dengan menghasilkan semperit susu tepung nespray ataupun dibentuk menjadi seperti kelopak. Resepi Biskut Semperit Susu ok?biskut ini agak popular dalam kalangan masyarakat melayu kita.

Sedang mencari ide resep biskut samperit susu yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal biskut samperit susu yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari biskut samperit susu, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan biskut samperit susu yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa.

Hari ni saya akan kongsikan resepi biskut semperit susu yang rangup bila digigit dan cair dimulut. Biskut semperit susu ni rangup tapi cair di mulut. Ada tips sebenarnya nak buat biskut semperit susu ni, kadang- kadang ramai yang baru pertama kali buat dah macam – macam masalah. #biskutsemperit #semperit Biskut semperit susu atau nama lain biskut dahlia kan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan biskut samperit susu sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Biskut Samperit Susu menggunakan 7 jenis bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Samperit Susu:

  1. Sediakan 250 g Buttercup.
  2. Sediakan 1/2 cwn susu pekat.
  3. Ambil Esen vanila (1 penutup tudung Esen vanila).
  4. Gunakan Tepung jagung 400g(beli pek kecik dh siap 400g).
  5. Sediakan Pewarna kuning (jika perlu).
  6. Ambil 3 sdb tepung kastad.
  7. Siapkan Hiasan : ceri, coklat chip.

Tetapi ianya akan dijumpai pada musim perayaan sahaja. Resepi Semperit Susu yang gebu dan cair di mulut πŸ™‚ Bagi Che Nom biskut ini adalah biskut yang wajib dihidangkan pada hari perayaan, sebab disamping biskut moden lain, biskut klasik ni ada. Resipi Biskut Semperit Susu yang sangat sedap, mudah dan sesuai disediakan untuk santapan tetamu di musim perayaan nanti. Biskut semperit ni ialah biskut raya traditional yang menjadi kegemaran ramai terumatanya di Resipi Biskut Semperit Susu SHARE & TAG kawan-kawan tau!

Langkah-langkah membuat Biskut Samperit Susu:

  1. Masukkan butter, esen vanilla dan susu ke dalam bekas. Kacau sebati. Tak payah sampai kembang..
  2. Masukkan tepung kastaddan tepung jagung sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh. Agak-agak boleh di tekan dalam acuan. Bahagi doh. Letak pewarna (jika suka).
  3. Tekan guna acuan. Letak hiasan ikut suka..
  4. Bakar 175c selama 20 -30 minit menggunakan api atas bawah (ikut oven masing2).
  5. Selamat mencuba 😊.
  6. Kalau bancuhan agak keras blh tambah butter. Kalau bancuhan agak lembik blh tambah tepung jagung..
  7. Anginkan dulu 15 minit sebelum dibakar untuk mengelakkan bunganya jatuh..

Pukul mentega, susu pekat manis, dan esen vanila sehingga sebati. Masukkan tepung ubi dan tepung jagung sedikit demi sedikit. Biskut semperit ni ialah biskut raya traditional yang menjadi kegemaran ramai terumatanya di musim perayaan. Jika buat semperit dahlia, perlu bakar lebih lama sikit kerana bentuk ni agak tebal. Terima Kasih kepada yang sudah Like Dan Subscribe Okey hari ni sy nk share resepi biskut Semperit Susu yg sy buat berniaga selama ni.terlalu ramai yg.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat biskut samperit susu yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.