Cara Gampang Menyiapkan KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu Anti Gagal

Diposting pada

KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu. Jepun Japanese cotton cheesecake mempunyai tekstur yang gebu dan rasa yang tidak terlalu sarat dengan keju krim Cairkan cream cheese sehingga lembut secara double boiler di dalam periuk. Biarkan sejuk sedikit atau boleh simpan di dalam peti sejuk selama. Semoga Resep yang di berikan dapat bermanfaat dan dapat menjadi contoh untuk yang mau Belajar Memasak Kali ini saya akan memuat tutorial bagaimana cara buat Bolu kukus pandan keju.

KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu Rasa kek keju jepun yang gebu memang sesuai untuk minum petang. Kek ini sangat lembap, gebu dan wangi walaupun saya tidak menggunakan esen vanilla langsung. Mungkin pisang ini yang menyebabkan keknya Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.

Lagi mencari inspirasi resep kek keju kapas jepun lembut dan gebu yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal kek keju kapas jepun lembut dan gebu yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Jepun Japanese cotton cheesecake mempunyai tekstur yang gebu dan rasa yang tidak terlalu sarat dengan keju krim Cairkan cream cheese sehingga lembut secara double boiler di dalam periuk. Biarkan sejuk sedikit atau boleh simpan di dalam peti sejuk selama. Semoga Resep yang di berikan dapat bermanfaat dan dapat menjadi contoh untuk yang mau Belajar Memasak Kali ini saya akan memuat tutorial bagaimana cara buat Bolu kukus pandan keju.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari kek keju kapas jepun lembut dan gebu, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan kek keju kapas jepun lembut dan gebu enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah kek keju kapas jepun lembut dan gebu yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu menggunakan 13 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu:

  1. Ambil 250 gm Keju krim suhu bilik (Saya guna Bega Tatura Cream Cheese).
  2. Ambil 100 ml Susu Penuh Krim.
  3. Gunakan 60 gm Mentega tawar (Saya guna Anchor Unsalted Butter).
  4. Sediakan 6 biji Telur kuning.
  5. Sediakan 1 sudu besar Jus lemon.
  6. Siapkan 2 sudu teh parutan kulit lemon.
  7. Ambil 70 gm Gula kastor.
  8. Siapkan 60 gm Tepung kek.
  9. Sediakan 15 gm (1 sudu besar) Tepung jagung/Maizena.
  10. Gunakan 6 biji Telur putih.
  11. Sediakan 1/4 sudu teh Krim tartar.
  12. Gunakan Secubit Garam.
  13. Ambil 70 gm Gula kastor.

Nota: Kek pisang ini moist dan gebu. Jika menpunyai lebihan, boleh disimpan dalam bekas kedap udara dan. Kek pisang lembut dan gebu ni saya gunakan susu dalam resipi ni. hasilnya. sangat lah memuaskan hati. makan tidak rasa. Kalau dpt buat sendiri lagi puas menikmatinya.

Langkah-langkah menyiapkan KEK KEJU KAPAS JEPUN Lembut dan Gebu:

  1. Sediakan bahan-bahan, sediakan loyang bulat/loyang (loose-abse pan) yang telah dialas dengan kertas minyak/baking paper (saya gunakan loyang 20cm x 7cm 2 loyang).
  2. Sediakan air di dalam periuk kemudian didihkan.Cairkan dengan teknik double boiled ya. Masukkan keju krim, mentega da susu ke dalam mangkuk/periuk/sauce pan yang lebih besar kemudian letakkan di atas periuk yang berisi air mendidih, kacau keju krim sehingga lembut dan sebati dengan menggunakan pemukul telur. Ketepikan dan biarkan sehingga agak sejuk.
  3. Setelah agak sejuk, masukkan telur kuning dan gula kastor, kemudian pukul dengan pengadun atau pemukul telur sehingga sebati, masukkan tepung kek dan tepung jagung pukul sehingga bercampur rata, kemudian tambahkan jus lemon dan parutan kulit lemon, kacau rata. Ketepikan.
  4. Sediakan mangkuk/mangkuk adunan yang kering dan bersih, masukkan telur putih dan pukul dengan menggunakan pengadun pada kelajuan rendah, sehingga agak berbuih, masukkan garam, krim tartar dan masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil dipukul pada kelajuan sederhana sehingga adunan telur putih kaku..
  5. Masukkan adunan telur putih secara beransur-ansur menjadi 3 kali ke dalam adunan yang pertama gaulkan dengan teknik melipat menggunankan pemukul telur atau spatula silikon untuk mengacaunya. (Kacau dengan perlahan dan jangan kacau untuk terlalu lama). Setelah adunan sebati, masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
  6. Panaskan ketuhar selama 10 minit pada suhu 200 darjah Celsius kemudian masukkan loyang yang berisi adunan ke atas loyang yang sudah diisi dengan air mendidih, turunkan suhu ketuhar pada 160 darjah Celsius bakar kek selama 60 minit sehingga masak.
  7. Setelah masak keluarkan kek dan biarkan sehingga sejuk. Setelah itu masukkan kek ke dalam peti sejuk selama semalaman sebelum dihidangkan..
  8. Kek Keju Jepun sedia untuk dihidangkan… Nikmatilah…😚😚😚.
  9. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.

Buat anda yg terasa nak mkn kek ini, blh cuba resipi yg dikongsi oleh Maz Aries ini. Keknya lembut dan sedap.nak buat pun senang sangat. Assalamualaikum semua Anda semua peminat kek pisang? Ita memang sangat minat dan suka dengan kek pisang, baunya yang harum dan rasanya yang lembut memang membuatkan bila makan, ita akan makan tanpa henti. Untuk resepi apam Pisang yang lembut gebu ni pulak, boleh tengok video kat bawah ni. ??

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan kek keju kapas jepun lembut dan gebu yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.