Resep Tiramisu Cheese Cake, Bikin Ngiler

Diposting pada

Tiramisu Cheese Cake.

Tiramisu Cheese Cake

Anda sedang mencari inspirasi resep tiramisu cheese cake yang unik? Cara menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal tiramisu cheese cake yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari tiramisu cheese cake, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan tiramisu cheese cake enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan tiramisu cheese cake sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Tiramisu Cheese Cake memakai 19 jenis bahan dan 16 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Tiramisu Cheese Cake:

  1. Ambil Bahan A.
  2. Ambil 200 g tepung gandum.
  3. Sediakan 1 s/b tepung jagung.
  4. Ambil 3 s/b susu tepung (27g).
  5. Gunakan 1 s/t baking powder.
  6. Gunakan Bahan B.
  7. Gunakan 4 biji telur (A).
  8. Gunakan 200 g gula halus.
  9. Siapkan 1 s/t ovalette.
  10. Ambil 1/2 s/t serbuk vanila.
  11. Sediakan Bahan C.
  12. Siapkan 100 ml santan kotak (jangan tambah air.. Biar pekat).
  13. Siapkan 100 ml minyak masak.
  14. Ambil bàhän d —————.
  15. Ambil 1 sachet serbuk kopi segera (apa-apa brand pun bole).
  16. Siapkan 1 s/b serbuk koko + sedikit coklat emulco.
  17. Siapkan Cheese Leleh.
  18. Sediakan 250 g cream cheese.
  19. Ambil 1/2 tin susu pekat manis Susu cair (secukupnya).

Langkah-langkah membuat Tiramisu Cheese Cake:

  1. ▶campurkan kesemua bahan A.. Kemudian ayak..ketepikan…
  2. ▶pukul kesemua bahan B hingga kembang…
  3. ▶kemudian masukkan tepung ngan santan secara berselang seli hingga habis semua.. Pukul sebati…
  4. ▶ngan menggunakan spatula.. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil dikaup balik hingga sebati….
  5. ▶bahagikan adunan kepada 3 bahagian.. 1-plain 2-tambahkan serbuk kopi segera (sebatikan) 3-tambah serbuk koko N coklat emulco.
  6. ▶panaskan kukusan…
  7. ▶sediakan loyang 7' @ 8'.. Griskan didalam dasar loyang sahaja.. Dan lapik ngan baking paper.. Tepi2 loyang xpayah sapu ngan butter ye…
  8. ▶tuangkan adunan coklat didalam loyang dan kukus selama 10-13 minit…
  9. ▶kemudian masukkan pula adunan kopi.. Kukus lagi dalam 10-13 minit…
  10. ▶last sekali masukkan pula adunan plain.. Kukus lagi selama 20 minit…
  11. ▶siap.. Sejukkan dahulu sebelum dituang cheese…
  12. ~Cheese Leleh~ ▶blender cream cheese bersama susu pekat hingga sebati.. Masukkan susu cair sedikit demi sedikit hingga dapat kepekatan cheese yang kita nak.. Aznie lupa nak sukat tadi.. Agak2 dalam 1/4 cawan @ kurang skit macam tu je.. Tuang skit2 ye..siap.
  13. ▶tuangkan cream cheese leleh atas kek tiramisu… Kemudian ayak serbuk koko…
  14. ▶sejukkan dahulu sebelum dihidangkan….
  15. ▶nyaman aiiiiii… *** nak pukul guna mixer pun bole guna yang cream cheese tu.. Ni kes nak cepat😅.
  16. ▶siap….

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Tiramisu Cheese Cake yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.