By chiara

Resep MarieCoff Cheesecake yang Bikin Ngiler

Categories : Resepi

MarieCoff Cheesecake.

MarieCoff Cheesecake

Anda sedang mencari inspirasi resep mariecoff cheesecake yang unik? Cara membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal mariecoff cheesecake yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari mariecoff cheesecake, mulai dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan mariecoff cheesecake yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat mariecoff cheesecake yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat MarieCoff Cheesecake memakai 13 bahan dan 17 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan MarieCoff Cheesecake:

  1. Gunakan 🍰Untuk Base Cheesecake:-.
  2. Siapkan 10 keping biskut marie perisa kopi yang dihancurkan.
  3. Ambil 40 g butter (Anchor Salted).
  4. Gunakan 🍰Untuk Batter Cream Cheesecake:-.
  5. Sediakan 150 g cream cheese (Dalam resepi ini saya guna Tartura, seeloknya Philadelphia Cream Cheese).
  6. Gunakan 50 g Uht whip cream (Anchor).
  7. Sediakan 30 g gula kastor (boleh kurangkan jika tak suka manis, boleh juga guna gula ising).
  8. Sediakan 10 g biskut marie yang dihancurkan.
  9. Gunakan 🍰Untuk Topping / Deko:-.
  10. Ambil 2 keping biskut marie dipatahkan kepada tiga.
  11. Ambil 10 g biskut marie yang dihancurkan.
  12. Gunakan 50 g butterscotch choc chip.
  13. Gunakan 80 g Uht whip cream (Anchor).

Langkah-langkah menyiapkan MarieCoff Cheesecake:

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Hancurkan biskut marie menjadi serbuk (crust). Boleh guna blender kering/food processor ataupun masukkan ke dalam plastik kemudian guna lesung batu atau penggelek untuk hancurkan ia..
  3. Kemudian, cairkan butter menggunakan kaedah double-boiled. Setelah butter cair, masukkan serbuk biskut marie tadi dan gaulkan rata..
  4. Sediakan muffin pan atau bekas kegemaran anda. Isikan adunan serbuk biskut tadi sebanyak 1 sudu besar atau 10g setiap satunya. Nak tebal, boleh isi lebih..
  5. Tekankan adunan biskut menggunakan belakang cawan atau boleh guna sudu. Tekan hingga padat. Saya guna bekas dessert untuk menekan..
  6. Sejukkan di dalam peti ais selama 20-30minit..
  7. Setelah itu, kita sambung buat batter cheesecake. Sediakan mangkus atau bekas untuk mengadun. Masukkan cream cheese dan gula kastor/ising. Putar hingga gebu..
  8. Masukkan whip cream dan putar lagi..
  9. Setelah itu, masukkan biskut marie yang dah dihancurkan. Saya letak 10g sahaja. Gaul sebati..
  10. Setelah adunan biskut marie dalam muffin pan cukup sejuk selepas 20minit, keluarkan dan letakkan adunan creamcheese tadi di atasnya sehingga penuh..
  11. Sejukkan semula selama semalaman atau sekurangnya 4 jam di dalam peti sejuk..
  12. Untuk topping, perlu dibancuh apabila adunan cream cheese tadi sudah cukup sejuk dan keras..
  13. Sediakan mangkuk atas bekas untuk kaedah double boiled. Masukkan butterscotch choc chip dan whip cream untuk dijadikan ganache. Kacau hingga butterscotch choc chip cair dan sebati..
  14. Setelah adunan cream cheese sudah set (cukup sejuk dan keras), keluarkan dari muffin pan tersebut. Sisipkan di tepi di satu bahagian muffin sahaja, ianya mudah dikeluarkan..
  15. Kemudian, letakkan butterscotch ganache tadi di atas cheesecake. Tuangkan ganache ketika ianya masih cair, suam-suam. Hias ikut kretiviti anda..
  16. Kemudian, taburkan serbuk biskut marie di atasnya dan letaklah biskut marie yang dipatahkan tadi ataupun hiaslah ikut citarasa sendiri 😊. Lepas itu, simpan dalam peti ais dan makan sejuk-sejuk. Dappp..
  17. Alhamdulillah dah siap. Creamcheese saya tu tak cukup set sebab tak sabar nak photoshoot. Hehehehe. Inilah hasilnya apabia dioperate..

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat mariecoff cheesecake yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!