By chiara

Bagaimana Menyiapkan Ayam Goreng Kunyit Simple Anti Gagal

Categories : Resepi

Ayam Goreng Kunyit Simple. Hi, Assalamualaikum guys Harini kami nak share Resepi Ayam Goreng Kunyit Hope you all enjoy this video Banyak lagi video-video resepi akan kami upload akan. Mudah, cepat, lazat. ? masak ni je dah cukup dah. Tak payah masak sayur sebab dah ada sayur kat dalam ayam.

Ayam Goreng Kunyit Simple Sayur sayur yang dimasukan dalam hidangan ayam goreng kunyit biasanya ikut kehendak anda Di bawah ini saya akan kongsikan dan tunjukkan cara membuat dan memasak sayur ayam goreng kunyit cara saya yang sangat simple dan mudah. Chicken pieces are coated with turmeric powder and salt at its most basic and deep fried until golden brown. Served with some steaming hot rice and samba belacan for simple comfort food at its best!

Lagi mencari ide resep ayam goreng kunyit simple yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal ayam goreng kunyit simple yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam goreng kunyit simple, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan ayam goreng kunyit simple enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa.

Hi, Assalamualaikum guys Harini kami nak share Resepi Ayam Goreng Kunyit Hope you all enjoy this video Banyak lagi video-video resepi akan kami upload akan. Mudah, cepat, lazat. ? masak ni je dah cukup dah. Tak payah masak sayur sebab dah ada sayur kat dalam ayam.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan ayam goreng kunyit simple sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat menyiapkan Ayam Goreng Kunyit Simple menggunakan 8 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Ayam Goreng Kunyit Simple:

  1. Ambil 1 biji bawang besar.
  2. Sediakan 3 biji bawang putih.
  3. Gunakan 2 ketul isi ayam (semangkuk kecik).
  4. Ambil Sepeket jagung.
  5. Sediakan 10 batang kacang buncis.
  6. Siapkan 1 sudu kunyit.
  7. Gunakan 1 sudu teh serbuk lada sulah.
  8. Ambil Sedikit kiub ayam.

Resepi ayam goreng kunyit ini adalah daripada hasil perkongsian Puan Nina Mahdar. Memang antara hidangan ayam yang boleh anda cuba. Saya juga ada Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan. Ayam goreng gurih ini juga merupakan salah satu resep masakan rumahan yang digemari anak-anak hingga orang tua.

Langkah-langkah menyiapkan Ayam Goreng Kunyit Simple:

  1. Sediakan bahan. Mayang bawang besar, cincang bawang putih, potong cili, jagung & kacang buncis.
  2. Ayam dipotong dadu. Gaul dengan kunyit,serbuk lada sulah dan sedikit garam..
  3. Panaskan minyak. Goreng bawang putih yang dicincang tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan ayam dan goreng hingga sedikit garing & masak..
  4. Masukkan kacang buncis, jagung, cili merah & bawang. Biarkan sekejap. Tambahkan sedikit kiub ayam. Kacau rata & siap..
  5. Siap untuk dihidang..

Untuk memasaknya cukup menggunakan bumbu rempah seperti ketumbar, kunyit, jahe, kemiri, bawang merah, bawang putih dan bumbu lainnya. Resep Ayam Goreng – Ayam goreng tentu sangat nikmat dan disukai seluruh orang. Selain itu, menu makanan satu ini selalu ditemukan dalam setiap acara. Misalnya pesta pernikahan, ulang tahun, agenda rapat, dan acara formal lainnya. Hampir setiap hari atau minggu orang-orang menyantap.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat ayam goreng kunyit simple yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!