Bagaimana Menyiapkan Bihun Soto Warisan Anti Gagal

Diposting pada

Bihun Soto Warisan.

Bihun Soto Warisan

Lagi mencari ide resep bihun soto warisan yang unik? Cara membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal bihun soto warisan yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari bihun soto warisan, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan bihun soto warisan yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah bihun soto warisan yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Bihun Soto Warisan memakai 30 bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Bihun Soto Warisan:

  1. Gunakan bahan kisar.
  2. Siapkan biji bawang besar.
  3. Sediakan bawang putih.
  4. Gunakan inci halia.
  5. Siapkan air.
  6. Sediakan SUKATAN REMPAH & TUMISAN.
  7. Siapkan sudu besar rempah sup adabi.
  8. Gunakan sudu besar rempah Mammu (tambahan je).
  9. Siapkan serbuk kunyit.
  10. Gunakan pkt bunjut sup tulang (include 4 sekawan).
  11. Sediakan serai (dititik).
  12. Ambil ketul kiub pati ayam.
  13. Sediakan lada hitam (tumbuk sampai hancur).
  14. Gunakan bahan lain.
  15. Gunakan ketul bahagian ayam.
  16. Gunakan bungkus bihun.
  17. Siapkan sup cincang.
  18. Ambil Bawang goreng (untuk hiasan).
  19. Sediakan Taugeh.
  20. Ambil Kacang tanah goreng.
  21. Ambil Minyak untuk tumisan.
  22. Ambil Air secukupnya.
  23. Ambil sambal kicap.
  24. Gunakan bawang putih.
  25. Siapkan Kicap masin secukupnya.
  26. Siapkan tangkai cili padi.
  27. Siapkan sudu besar minyak panas.
  28. Sediakan air.
  29. Ambil Limau kasturi (perah dan ambil jusnya).
  30. Ambil sudu besar gula.

Cara menyiapkan Bihun Soto Warisan:

  1. Pertama sekali, panaskan minyak kemudian masukkan sup tulang bunjut and the geng. Tumis hingga naik bau..
  2. Kemudian asingkan sup bunjut (sbb nak tukis bahan kisar nanti susah nak tumis. Nanti kita akan letak balik lepas dah tambah air) masukkan bahan kisar dan serai yang dititik. Tumis hingga pecah minyak..
  3. Masukkan rempah serbuk yang disukat (rempah sup, rempah mammu, serbuk kunyit) tumis hingga pecah minyak. Kalau nak hangus, masukkan sedikit air kemudian kacau hingga berkilat. (Gambar kt bawah ni la rempah Mammu..pakai sikit je 2 sudu makan).
  4. Kemudian masukkan pula air secukupnya. Agak2 je sebab sup kan. Biarkan mendidih. Kalau terlalu pekat, tambahkan lagi air. Kalau tak muat periuk sebab penuh, keluarkan 3 cawan sup itu dan tambah 3 cawan air panas ke dalam sup tu. Ada paham?.
  5. Kalau dah mendidih, masukkan ayam dan sup bunjut yg anda asingkan tadi. Biarkan mendidih sampai ayam empuk..
  6. Lepas ayam dah empuk, angkat dan toskan. Biarkan sejuk. Lepastu asingkan isi ayam dari tulang. Isi ayam tu racikkan dan tulang tu masukkan balik ke dalam sup..
  7. Sambung lagi part sup, masukkan garam dan kiub pati Ayam. Saya tak pakai MSG sebab kiub pati ayam dah ada. Lepastu masukkan daun sup, bawang goreng dan rasa dah cukup sedap ke belum..
  8. Untuk bihun pula, dah rendam kan. Lepas rendam tu tos dengan air panas bagi lembut sikit. Bahan lain pulak mcm biasa. kacang tanah goreng, taugeh, lebihan daun sup, isi ayam yg diracik..semua tu untuk garnishing..
  9. Untuk sambal kicap pula, satukan semua bahan kicap dan blend sampai hancur. Minyak tu masukkan sekali time blend sebab nak kasi cantik dan berkilat..
  10. Maaf kalau thread ni tak disertakan sekali dgn gambar sbb time masak tak ambik gmbr pula..

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat bihun soto warisan yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.