Resep Hazelnut Biscoff Cheesecake yang Enak Banget

Diposting pada

Hazelnut Biscoff Cheesecake.

Hazelnut Biscoff Cheesecake

Sedang mencari inspirasi resep hazelnut biscoff cheesecake yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal hazelnut biscoff cheesecake yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari hazelnut biscoff cheesecake, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan hazelnut biscoff cheesecake enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah hazelnut biscoff cheesecake yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Hazelnut Biscoff Cheesecake menggunakan 23 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Hazelnut Biscoff Cheesecake:

  1. Siapkan Bahan A (layer biskut – bawah).
  2. Siapkan baris biskut marie kopi.
  3. Siapkan biskut kraker keju.
  4. Sediakan serbuk hazelnut.
  5. Sediakan sudu besar serbuk hazelnut.
  6. Ambil sudu mentega cair.
  7. Siapkan โ˜๏ธkisar kering dan gaulkan dgn mentega cair sehingga sebati semuanya.
  8. Sediakan Bahan B (layer cheese – tengah).
  9. Sediakan topping ace sweet – mix hingga kental – bahagi 2 (1 utk cheese 1 lg masukkan ke dlm piping bag) – xperlu gula sbb dh manis.
  10. Sediakan serbuk hazelnut + 1 sudu mentega – kisar hingga pekat (jd krim hazelnut).
  11. Siapkan cream cheese – mix sehingga gebu.
  12. Ambil sudu lemon paste.
  13. Sediakan sudu besar kacang hazel – dipanggang dan tumbuk kasar (kt guna microwave je).
  14. Ambil โ˜๏ธgaulkan semua bg sebati. Klu guna whipping cream kene masukkan gula.
  15. Siapkan Bahan C (Utk karamel).
  16. Gunakan sudu besar gula perang.
  17. Siapkan sudu whipping cream.
  18. Ambil sudu mentega.
  19. Sediakan ๐Ÿ‘†๐Ÿผmasak dgn api perlahan sehingga kental. Jgn terlebih masak nanti pahit ๐Ÿ˜….
  20. Sediakan Bahan D (utk topping).
  21. Siapkan bahagian topping ace kental diasingkan td.
  22. Gunakan sudu kacang hazel (terpulang klu nk bnyk).
  23. Siapkan Coklat utk hiasan.

Langkah-langkah membuat Hazelnut Biscoff Cheesecake:

  1. Sediakan bahan2. Panggang kacang hazel dan masukkan dlm plastik kemudian tumbuk2 kasar. Yoppong ace sweet kita guna yg mcm dlm gambar.. sedap lemak2nya manisnya ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜..
  2. Satukan bahan2 A utk jdkan layer bahagian biskut..
  3. Masukkan dlm bekas plastik keras mcm ni kalau just nak buat mini. Nanti tanggalkan ubat staple bl kek dalam plastik tu dh beku elok.. Buang plastik keras tu. Klu nak guna tray, just masukkan dlm tray. Jgn lupa alas dgn kertas baking ye. Dah masuk, tekap2 biskut td then bubuh dlm peti sejuk..
  4. Then proses bahan2 B ikut step di ats..
  5. Gaul semua sekali sebatikan, masuk paste lemon dan kacang hazel..
  6. Kemudian masukkan cream cheese td ats biskut yg dah beku.. terpulang nak selang seli dgn topping atau kacang pun boleh.. ikut suka kita lah ๐Ÿ˜….. then masukkan ke dalam peti semalaman.. pg esok baru kita bubuh krim atsnya..
  7. Ok, yg ni dah pagi la ni ๐Ÿคญ. Amek krim yg dah diasingkan dan sejuk dlm peti tu, hiaslah di ats cheese yg sudah diolah mlm td. Kemudian tuang cantik2 karamel yg kita buat ikut bahan C. Then boleh hias dgn coklat cip, coklat, biskut marie dan kraker keju, tabur sekali kacang hazel bg menambah kesedapan hazelnut biscoff cheesecake kita…
  8. Siapppppppp…. tak perlu bakar pun.. kacau2 gaul2 mesen2 siap!!!! Husband cakap sedap sangat ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜ฌ… Selamat mencuba ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿคค๐Ÿคค.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan hazelnut biscoff cheesecake yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.