Bagaimana Menyiapkan Apam balik mudah yang Sempurna

Diposting pada

Apam balik mudah. Tentunya sedap dan amat mudah untuk anda hidangkan kepada keluarga anda! Selamat mencuba & selamat menjamu selera. Looking for easy and yummy recipes your. 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts.

Apam balik mudah Apam balik is a crispy and fluffy Asian pancake turnover filled with roasted peanuts, sugar, creamy sweet corn, some butter and then folded into half. Apam Balik Stall at Petaling Street. Masa saya upload video apam balik di YouTube channel Buat Orang Lapo baru-baru ni, ramai yang cakap terliur dengan apam balik Buat Orang Lapo.

Anda sedang mencari ide resep apam balik mudah yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal apam balik mudah yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Tentunya sedap dan amat mudah untuk anda hidangkan kepada keluarga anda! Selamat mencuba & selamat menjamu selera. Looking for easy and yummy recipes your. 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari apam balik mudah, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan apam balik mudah yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat apam balik mudah yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Apam balik mudah menggunakan 14 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Apam balik mudah:

  1. Ambil Bahan inti.
  2. Ambil 200 g kacang tanah.
  3. Siapkan 100 g gula.
  4. Siapkan minyak untuk menggoreng kacang.
  5. Siapkan Bahan Kulit.
  6. Gunakan 2 cawan tepung gandum.
  7. Sediakan 1/2 cawan gula.
  8. Siapkan 1/2 sudu kecil baking powder.
  9. Siapkan 1/2 sudu kecil baking soda.
  10. Ambil 1/2 sudu kecil garam.
  11. Siapkan 1 biji telur.
  12. Ambil 1 1/4 cawan air.
  13. Ambil 2 senduk minyak masak.
  14. Sediakan sedikit pewarna kuning.

Kami berkongsi resepi yang mudah dan terbaik. Boleh kata kalau singgah pasar malam mesti beli makanan ini Kini apa salah kita cuba sendiri pula dengan resepi Apam Balik Jagung Meleleh yang sangat mudah ini. Apam balik sangat popular di kalangan rakyat Malaysia sehingga ia dikenali sebagai Malaysian pancake. Ia sangat mudah didapati dan biasa dijual di pasar malam, food truck atau di.

Cara membuat Apam balik mudah:

  1. Buat inti dulu ok. Goreng kacang tanah hingga masak. Tos dan buang minyak guna tisu dapur. Kemudian kisar kacang separa hancur. Ketepikan. Gula jangan buat apa-apa. Guna macam tu je nanti..
  2. Campur semua bahan untuk kulit dia. Blend selama 1-2 minit. Sebelum blend tu gaul dulu sikit-sikit bagi blender korang tak stuck ok hehe..
  3. Panaskan kuali korang. Kuali guna yang non stick pan lagi cantik luar dia. Kalau takde, pakai je la apa yang ada. Ira pakai kuali kecik, kuali legend mama hehehe. Letak majerin sikit untuk tak bagi adunan tak melekat dekat kuali. Letak dalam 2 senduk ye. Kalau nipis sangat nanti tak terasa kegebuan adunan ni 🤤..
  4. Lepastu terus taburkan gula. Taburlah banyak mana kita suka. Ira tak suka manis sangat jadi Ira tabur sikit-sikit je. Kemudian tabur kacang blend tadi. Biarkan sampai keluar lubang-lubang 'jerawat' kat permukaan adunan. Tu tanda dah nak masak. Tunggu lagi sekejap sampai nampak gula tu mencair..
  5. Lepastu terus lipat dan angkat. Siap dah. Senang kan?.
  6. Ni la hasilnya. Seronok betul mama babah, suami dan anak Ira makan ni. Sedap sungguh! Siap bagi dekat embah dan acik rumah sebelah hehehe. Selamat mencuba adik akak semua! 😘.

Resipi Apam Balik homemade yang sangat mudah, sedap dan merupakan resipi turun temurun. Terasa nak makan Apam Balik panas-panas tapi tak tau nak beli dekat mana? 'Apam balik' is a Southeast Asian fluffy pancake with cream corn and peanuts. Apam balik ni saya sediakan pagi pagi lagi sebagai menu sarapan, lebih lebih lagi pagi esok Boy akan berangkat kembali Saya melihat laling hubby masuk dapur dan keluar dengan apam balik di tangan. Resepi apam balik ataupun terkenal sebagai Malaysian pancake, memang kebiasaan dijual di pasar malam atau di gerai-gerai makanan. See more ideas about Apam balik, Asian snacks, Malaysian dessert.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan apam balik mudah yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.