Resep Apam Balik Blender Anti Gagal

Diposting pada

Apam Balik Blender. Please Help Us Grow by Saying NO to adblock. You don't have to pay us but Ads are paying for us. Hari ni saya nak cuba buat apam balik pulak sebab favorite sangat apam balik ni.

Apam Balik Blender Resepi Apam Balik Pakai Blender – Homemade Asian Pancake Recipe – Easy Pancake Recipe! Apam balik merupakan street food yang sangat popular dan telah dipelbagaikan toppingnya untuk memvariasikannya. Saya membuat apam balik dengan topping asas.

Lagi mencari ide resep apam balik blender yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal apam balik blender yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Please Help Us Grow by Saying NO to adblock. You don't have to pay us but Ads are paying for us. Hari ni saya nak cuba buat apam balik pulak sebab favorite sangat apam balik ni.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari apam balik blender, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan apam balik blender yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat apam balik blender yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Apam Balik Blender menggunakan 11 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Apam Balik Blender:

  1. Gunakan 1 1/2 cawan Susu UHT.
  2. Gunakan 1/4 sudu makan gula.
  3. Siapkan 1 biji telur.
  4. Ambil 1/4 sudu kecil pewarna kuning makanan.
  5. Siapkan 2 cawan tepung gandum.
  6. Sediakan 1 sudu tea serbuk penaik.
  7. Sediakan 1 sudu tea soda bikarbonat.
  8. Sediakan 1/2 sudu tea garam.
  9. Siapkan Butter secukupnya.
  10. Siapkan Nutella secukupnya.
  11. Gunakan Cheese secukupnya.

Adunan apam balik ni boleh dibanuh dengan menggunakan blender, mixer ataupun kacau dengan whisk. Kadang-kadang tu nak dapat apam balik yang sedap ikut citarasa kita susah jugakkan. Boleh bancuh adunan apam balik menggunakan blender, mixer ataupun whisk. Bila buat sendiri ni, boleh la letak kacang, gula dan jagung sebanyak mana yang kita suka.

Cara membuat Apam Balik Blender:

  1. Siapkan susu, gula dan telur..
  2. Masukkan susu ke dalam blender dan tambahkan pewarna kuning makanan, soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam..
  3. Tambahkan gula dan siapkan tepung. Campurkan ke dalam blender lalu blend semua..
  4. Panaskan butter di non stick pan dan tuang adunan. Bila dah berlubang letak nutella dan chesse..
  5. Kemudia lipat menjadi dua bahagian dan potong-potong..

Boleh bancuh adunan apam balik menggunakan blender, mixer ataupun whisk. Bila buat sendiri ni, boleh la letak kacang, gula dan jagung sebanyak mana yang kita suka. Apam balik (English: 'turnover pancake') or terang bulan (English: 'bright moon') or martabak manis (English: 'sweet martabak') or 曼煎粿 Màn Jiān Guǒ. Apam balik is a crispy and fluffy Asian pancake turnover filled with roasted peanuts, sugar, creamy The thickness of an Apam Balik can also be different. Some like it very thin and others not so much.

Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat apam balik blender yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.