Bagaimana Membuat Wanpaku Seafood Avocado, Bisa Manjain Lidah

Diposting pada

Wanpaku Seafood Avocado.

Wanpaku Seafood Avocado

Lagi mencari ide resep wanpaku seafood avocado yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal wanpaku seafood avocado yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari wanpaku seafood avocado, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan wanpaku seafood avocado enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan spesial.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah wanpaku seafood avocado yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Wanpaku Seafood Avocado memakai 23 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Wanpaku Seafood Avocado:

  1. Ambil 2 keping Roti Putih.
  2. Gunakan 5 ekor Udang (kupas kulit).
  3. Siapkan 1 ekor Sotong (buang kepala & belah tengah).
  4. Sediakan 5 batang Jejari Ketam.
  5. Siapkan 5 @ 10 batang Lidi.
  6. Ambil 1 sudu teh BBQ Seasoning (Cikna guna Hexa).
  7. Ambil 1/2 sudu teh Lada Hitam (Cikna guna AjiShio).
  8. Siapkan 1/2 sudu teh Lada Putih (Cikna guna AjiShio).
  9. Ambil 1/2 sudu teh Italian Herbs.
  10. Siapkan 1 biji Tomato.
  11. Gunakan 1/2 batang Carrot.
  12. Ambil 1/3 batang Timun Jepun.
  13. Siapkan 4 keping Salad Koral Hijau.
  14. Siapkan 2 keping Salad Koral Ungu.
  15. Gunakan 1/2 biji Avocado.
  16. Siapkan 4 keping Kobis Ungu.
  17. Sediakan 2 keping Cheedar Cheese.
  18. Sediakan 2 keping Smoke BBQ Cheese (Cikna guna Beqa).
  19. Gunakan 2 sudu kecil Sos Cili.
  20. Gunakan 2 sudu kecil Sos BBQ.
  21. Gunakan 2 sudu kecil Mayonis.
  22. Gunakan 2 sudu besar Minyak Zaitun.
  23. Siapkan 1/2 meter Cling Wrap.

Langkah-langkah menyiapkan Wanpaku Seafood Avocado:

  1. Kupas udang & basuh bersih kemudian perap dengan BBQ Seasoning selama 10 minit. Kemudian cucuk udang dengan lidi supaya udang jadi tegak..
  2. Buang kepala sotong. Kikis & buang kulit luar sotong yg warna hitam kemudian belah tengah sotong tersebut supaya jadi leper. Kelar sedikit bahagian dalam sotong kemudian perap dengan lada hitam, lada putih & italian herbs. Kalau guna lada selain AjiShio, tambah secubit garam..
  3. Panaskan minyak zaitun atas grill pan. Grill udang, sotong & jejari ketam selama 10 minit atau hingga masak. Potong nipis sotong yg telah masak dan ketepikan. **nak grill dalam oven pun boleh..panaskan oven suhu 150°C & grill hingga masak..
  4. Potong carrot & timun memanjang. Kobis ungu pula dipotong sedikit lebar. Belah 2 avocado & ambil sebelah isi kemudian potong nipis. Manakala setengah tomato dipotong separuh bulat & setengah lagi dipotong bulat..
  5. Ok dah siap semua bahan, now kita nak susun sandwich kita. Bentangkan cling wrap atas papan pemotong. Selitkan hujung cling wrap ke bawah papan pemotong supaya cling wrap tak bergerak dan tegang..
  6. Letak sekeping roti atas cling wrap kemudian letak sos cili, sos bbq & mayonis. Bahan2 lain susun bertindan2 antara satu sama lain bermula dengan salad koral hijau kemudian carrot. Diikuti dengan kobis ungu dan jejari ketam. Kemudian susun avocado secara bertindih. Diikuti dengan cheedar cheese. Utk cheedar cheese ni sekeping cheese potong 2 kemudian susun bertindan Selepas itu, susun salad koral ungu, timun & tomato yg dipotong separuh bulat diikuti dengan lebihan kobis ungu tadi..
  7. Kemudian susun udang dan lebihan avocado tadi. Letak tomato yg dipotong bulat kemudian susun potongan sotong di atas tomato. Diikuti dengan bbq smoke cheese. Susun bertindan sama mcm cheedar cheese tadi. Susun salad koral hijau di atas cheese kemudian letak lebihan sos cili, sos bbq & mayonis tadi. Tutup dengan sekeping roti lagi..
  8. Utk membalut, sebelah tangan tekan sandwich supaya tak jatuh, sebelah tangan lagi tarik cling wrap yang diselit di bawah papan pemotong tadi bawa ke kiri. Kemudian ambil cling wrap sebelah lagi tarik ke kanan sekemas & setegang yg boleh supaya bila potong nanti bahan2 di dalam wrap tu tak lari ke sana sini 😂. Kemaskan balutan bahagian atas & bawah. ** pastikan susunan bahan2 kemas & tak jatuh. Bahan2 perlu disusun satu arah saja supaya bila potong, belahan tengah nampak cantik..
  9. Jika suka boleh balut dengan pembalut kertas. Kemudian potong sandwich di bahagian tengah mengikut arah bertentangan dengan arah yg kita susun tadi. Siap utk dihidangkan..

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Wanpaku Seafood Avocado yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.