Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ayam Goreng Korea Rangup yang Sempurna

Diposting pada

Ayam Goreng Korea Rangup. Ayam Goreng Mamak Rangup / Nasi Kandar Fried Chicken Recipe If you crave for nasi kandar fried chicken mamak fried chicken, you can try this recipe, it's. Sos yang kedua pula ialah pilihan resepi kalau kita tak. Semua orang suka Ayam Goreng, bukan?

Ayam Goreng Korea Rangup Boleh juga goreng sekali je tapi tips ni akan menjadikan ayam kekal rangup lebih. Ayam goreng Korea pedas dan diperap istimewa menanti anda. Nak makan dengan keju cair pun ada!

Lagi mencari ide resep ayam goreng korea rangup yang unik? Cara membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal ayam goreng korea rangup yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ayam Goreng Mamak Rangup / Nasi Kandar Fried Chicken Recipe If you crave for nasi kandar fried chicken mamak fried chicken, you can try this recipe, it's. Sos yang kedua pula ialah pilihan resepi kalau kita tak. Semua orang suka Ayam Goreng, bukan?

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari ayam goreng korea rangup, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan ayam goreng korea rangup yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat ayam goreng korea rangup yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Ayam Goreng Korea Rangup menggunakan 20 jenis bahan dan 11 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Ayam Goreng Korea Rangup:

  1. Siapkan ayam goreng.
  2. Ambil 1 kg kepak ayam.
  3. Ambil 3 ulas bawang putih.
  4. Siapkan 1 inci halia.
  5. Gunakan sedikit serbuk black pepper.
  6. Ambil garam secubit.
  7. Gunakan 2/3 cwn tepung jagung.
  8. Ambil 1 cwn tepung gandum.
  9. Siapkan minyak masak secukupnya untuk deep fry ayam.
  10. Ambil sos homemade.
  11. Ambil 3 sdb minyak masak.
  12. Gunakan 2 biji bawang putih.
  13. Sediakan 1 sdb kicap manis.
  14. Siapkan 1 /½ sdb serbuk cili / paprika.
  15. Gunakan sedikit air.
  16. Sediakan 1 sdb gula perang / gula putih.
  17. Sediakan 2-3 sdb sos tomato.
  18. Ambil 1 sdb madu.
  19. Ambil sedikit garam.
  20. Siapkan Bijan utk hiasan.

Ia juga menawarkan banyak lagi makanan Korea Francais restoran dari Singapura kini membuka beberapa cawangan di mall seperti KLCC, Nu Sentral dan Mid Valley. Ayam Goreng Korea sekarang sangat terkenal di dalam dunia. Saya yakin, ada yang belum pernah coba tapi coba sekali dan. Salah satu resepi ayam goreng yang semakin mendapat perhatian di Malaysia akhir-akhir ini dah tentulah ayam goreng pedas korea atau Yangnyeom Chicken.

Cara membuat Ayam Goreng Korea Rangup:

  1. Bersihkan ayam, tos kering, potong kepak kepada 2 bahagian.
  2. Parut halus bawang putih dan halia ke atas ayam tambah serbuk black pepper dan sedikit garam… Perap sebentar.
  3. Campur dan kacau sekata tepung jagung dan tepung gandum..
  4. Celup dan gaulkan ketulan ayam tadi atas tepung, susun dalam bekas.
  5. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan, Angkat dan rehatkan sekejap..
  6. Masukkan kembali ayam dalam kuali dan goreng buat kali ke 2..
  7. Goreng hingga keperangan, Angkat dan toskan.
  8. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan..
  9. Masukkan kicap manis, serbuka cili, air, gula perang, sos tomato, madu dan sedikit garam. Masak sehingga pekat.
  10. Gaulkan ayam yang digoreng tadi sehingga sekata..
  11. Last sekali taburkan dengan bijan sebagai hiasan.

Ideanya tercetus apabila melihat sesetengah pelanggannya susah untuk menggigit ayam goreng yang berkulit keras / rangup. Resepi Mudah Ayam Goreng Rangup Tepung. Cara perap tu saya guna resepi untuk buat Ayam Goreng Korea. Saya ganti Paprika kepada Serbuk Kari. Celup dalam kuning telur dan salut dengan tepung jagung.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Ayam Goreng Korea Rangup yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.