Cara Gampang Membuat Rainbow Choco Rice, Lezat

Diposting pada

Rainbow Choco Rice.

Rainbow Choco Rice

Sedang mencari ide resep rainbow choco rice yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal rainbow choco rice yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari rainbow choco rice, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan rainbow choco rice enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan rainbow choco rice sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Rainbow Choco Rice menggunakan 4 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Rainbow Choco Rice:

  1. Siapkan Colorful Bubble Rice.
  2. Gunakan 1/2 cawan dark choc.
  3. Gunakan 1/2 cawan milk choc / cadbury choc.
  4. Siapkan 1 cawan minyak masak.

Cara menyiapkan Rainbow Choco Rice:

  1. Bakar bubble rice dalam oven selama 5minit, suhu 130Ā°C..kalau nak goreng tanpa minyak pun boleh.. Tujuannya nak pastikan bubble rice tu kekal rangupšŸ¤—lepas tu biarkan sejuk..
  2. Satukan choc dan minyak dalam 1 bekas dan cairkan menggunakan microwave atau kaedah double boiled.. Kacau rata sehingga choc cair sepenuhnya… Ingat tau, untuk pastikan choc sentiasa cair, sukatan choc dan minyak mestilah sama. Jadi tak perlulah nak panaskn setiap kali nak makan (macam kadang2 kita beli tu kan) dan yang penting kita boleh control manis choco rice ni.. Kalau nk kurang manis, banyakkan dark choc berbanding milk choc…
  3. Biarkan bancuhan choc tadi sejuk seketika.. Jangan tuang masa panas tau, nanti lemau bubble rice tu…
  4. Sekarang semua bahan dah ready untuk dimasukkan ke dalam plastic cup macam dalam gambar ni..guna kaedah selang-seli ye.. Baru lah cantik kejadiannya nantišŸ˜‹ selamat mencubašŸ’ž.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Rainbow Choco Rice yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide dalam berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.