By chiara

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater Anti Gagal

Categories : Resepi

Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater. Donut yang lembut dan gebu, menggunakan kentang sebagai bahan pelembut semulajadi. Che Nom sukan nak kongsi cara-cara penyediaan dengan anda semua sebab. Hari ni nak kongsi resipi buat donut yang gebu dan cantik kejadiannya.

Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater DONUT. erm.yg tengah diet tu lupekan diet anda sekejap. perut berkeroncong DONUT GEBU Resepi asal Joe Pastry dan telah diubah sedikit untuk mendapatkan kesesuaian tepung. Terpandang Donut Gebu tradisional yang ditulis oleh Norashikin di SINI. Saya tertarik dengan apa yang ditulis, donut "dijamin gebu sampai esok".

Sedang mencari inspirasi resep donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater yang unik? Cara menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Donut yang lembut dan gebu, menggunakan kentang sebagai bahan pelembut semulajadi. Che Nom sukan nak kongsi cara-cara penyediaan dengan anda semua sebab. Hari ni nak kongsi resipi buat donut yang gebu dan cantik kejadiannya.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater, pertama dari jenis bahan, kedua pemilihan bahan segar sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater memakai 13 jenis bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater:

  1. Ambil Bahagian A.
  2. Gunakan 1 Paket Mauripan (11g).
  3. Siapkan 1 Cawan Air Suam.
  4. Gunakan 2 Sudu Besar gula.
  5. Siapkan 2 Sudu Besar susu pekat.
  6. Siapkan Bahagian B.
  7. Ambil 1 Sudu Besar tepung gandum.
  8. Sediakan 1/2 cawan air.
  9. Ambil C Bahagian.
  10. Siapkan 4 cawan Tepung Gandum.
  11. Siapkan 2 sudu besar [email protected] planta.
  12. Siapkan 1 biji Telur.
  13. Siapkan 1/2 sudu teh garam.

Bagi penggemar donut, anda boleh mencuba resepi Donut Gebu ini. Teksturnya sangat lembut dan sedap dimakan jika dicelupkan di dalam coklat glaze. Boleh juga jika disalut dengan gula halus sahaja. Jom cuba hasilkan resepi donat yang simple ini.

Cara membuat Donut Gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater:

  1. Bahan A disatukan dan dibiarkan berbuih dan tutupkan.
  2. Bahan B dimasak dengan api perlahan sehingga pekat untuk jadikan 'water roux'. Fungsi water roux sama seperti 'bread improver' menjadikan donut lebih lembut. Sejukkan seketika.
  3. Satukan kesemua bahan C dan masukkan 2 sudu besar bahan B iaitu 'water roux'yang telah disejukkan dan masukkan Bahan A sedikit demi sedikit gaul sehingga menjadi adunan.
  4. Adunan direhatkan selama 30 minit..
  5. Selepas 30 minit adunan mengembang, tumbuk-tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin..
  6. Ambil sedikit adunan mengikut saiz [email protected] dan tekapkan dengan penutup botol untuk mendapatkn saiz donut yang sama.
  7. Rehatkan donut yang sudah dibentuk dalam masa 15 minit.
  8. Goreng dengan api perlahan. Angkat toskan dan tabur dengan gula halus. Tips untuk lebih sedap kisarkan gula bersama sedikit susu tepung. Selamat mencuba..
  9. Sedia untuk dihidang..

Jika anda perasan, sekarang ini viral satu resepi iaitu bomboloni yang sama seperti donut. Apa yang menariknya, bomboloni ini mempunyai pilihan inti berbanding donut biasa. Bayangkan semasa direhat, ia naik tinggi seolah kosong sahaja di dalamnya. Walaupun saya suka donut gebu tetapi saya lebih suka jika ia sedikit padat. Belajar cara membuat donut yang gebu, lembut, sedap Dan mudah.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat donut gebu #phopbylinimohd #batch23 #repeater yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!